Turun satama

Katso kuvat (6) · Alustiedot · Sijainti · Lindesnes Fyr
Norjan luotsilaitoksen vanha yhteysalus GAMLE OKSØY saapui Forum Marinumin vieraaksi tiistaina 28.6.2016. Lue lisää
Aluksen vierailu on osa Itämeren alueen kulttuuriperintöyhteistyötä, joka huipentuu syyskuussa 2016 Saksan Kielissä järjestettävään Heritage Forumiin. Laivalla on merellistä kulttuuriympäristöä esitteleviä näyttelyitä ja filmejä. Turusta GAMLE OKSØY jatkaa matkaansa Maarianhaminaan aamulla 1.7.2016.
GAMLE OKSØY on Norjan luotsilaitoksen entinen tukialus, jolla kuljetettiin mm. polttoainetta, varaosia ja muita tarvikkeita Norjan länsirannikon majakoille ja luotsiasemille. Alus valmistui Brødrene Lothe AS telakalla Haugesundissa vuonna 1962. Aluksen pituus on 41,4 ja leveys 7,4 metriä ja vetoisuus 330 brt. Alus on erinomaisen hyvin säilynyt 1960-luvun asussaan, ja esimerkiksi konehuoneesta löytyy edelleen alkuperäinen 495 hv Bergen Diesel. Norjan Riksantikvaren listasi vuonna 1997 Gamle Oksøyn Norjan kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden alusten luetteloon. Aluksen nykyinen kotipaikka on Kristiansand ja omistaja Lindesnäsin majakkamuseo, joka ylläpitää alusta tutkimus- ja kulttuurimatkailukäytössä.
Matka alkoi 9.6.2016 Bergenistä, jossa aluksen lähetti matkaan Bergenin pormestari ja Norjan pääministeri. Alus vierailee kahdeksassa Itämerenmaassa kuukauden kestävän matkansa aikana. Turun lisäksi alus käy Puolassa (Gdansk), Liettuassa (Klaipeda), Latviassa (Ventspils), Virossa (Kuresaari ja Tallinna), Ahvenanmaalla (Maarianhamina) ja Ruotsissa (Karlshamn).
Laivan miehistöön kuuluu filmiryhmä, joka kuvaa merellistä kulttuuriympäristöä koko aluksen matkan ajan. Kuvatusta materiaalista tehdään elokuva, joka saa ensi-iltansa Kielin Heritage Foorumissa. Myös Suomen majakkaseuran uusin elokuva ”Finland – land of scary rocks and beacons” nähdään Kielissä. Museoviraston tukeman elokuvan voi nähdä ensimmäistä kertaa myös Gamle Oksøylla Turussa.
Itämeren kulttuuriperintöyhteistyö perustuu Itämerenmaiden (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Puola, Viro, Latvia, Liettua ja Venäjä) kulttuuriministerien vuonna 1997 tekemään päätökseen perustaa seurantaryhmä edistämään kulttuuriperintöalan yhteistyötä. Ryhmä raportoi kulttuuriministerien kokouksille, joissa asetetaan toiminnan tavoitteet ja päätetään valtuuksista. Vuodesta 2011 lähtien yhteistyö on perustunut Itämeren maiden neuvoston (CBSS) asettamiin tavoitteisiin kulttuuriperinnön alalla. Seurantaryhmä vaihtaa kokemuksia ajankohtaisista asioista sekä luo ja vahvistaa hyviä käytäntöjä. Se edistää alan verkostoitumista ja lisää kulttuuriperintöalan näkyvyyttä sekä kansallisesti että koko Itämeren alueella. Seurantaryhmässä on kustakin maasta yhdestä kolmeen jäsentä, jotka edustavat museo- ja kulttuuriympäristöalaa.
Lähde: Turun Satama